11 Ocak 2012 Çarşamba

Üçüncü köprüye nükleer modeli

İstanbul'a üçüncü köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine hiçbir şirketin teklif vermemesi üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın sözünü ettiği B planına geçildi. B planı, projenin Akkuyu'ya yapılmak istenen nükleer santralde olduğu gibi uluslararası anlaşma ile doğrudan yaptırılması

İstanbul'a üçüncü köprünün yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu'nun ihalesinde şartname alan 18 şirketin de teklif vermemesi üzerine ihale iptal edilmişti. İhale için şartname alan yerli ve yabancı çok sayıda şirket küresel ekonomik krizi gerekçe gösterdi. Şirket temsilcilerinden yapılan açıklamalarda krizin Avrupa'da derinleşmesi üzerine finansman bulmakta zorlanıldığı belirtildi.

İhalenin iptal edildiğini açıklayan İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, bundan sonra izlenecek yolun Ulaştırma Bakanlığı tarafından izleneceğini söylemişti. Bakan Binali Yıldırım'ın "Tekif gelirse ne âlâ, gelmezse kara kara düşünecek değiliz, B planına geçeriz” dediği ikinci yolu Vatan gazetesi açıkladı.

Bakanlığın projeyle ilgili yeniden ihaleye çıkmayı düşünmediğini belirten gazete, 3. köprü ve otoyol projesinin Akkuyu'daki nükleer santralde uygulanan 'uluslararası anlaşma' ile doğrudan yaptırılmasının düşünüldüğünü öne sürdü.

Nükleer model masada, Japonya hazırda
Habere göre boğaza kurulacak 3. köprü ve otoyol projesi için masadaki en ağırlıklı çözüm nükleer modeli olarak ifade ediliyor. Türkiye’nin Akkuyu’ya yapılacak nükleer santral projesinde uyguladığı, 'uluslararası anlaşma' ile projenin doğrudan bir yabancı ülkeye verilmesi, en rasyonel çözüm olarak görülüyor.

Gazete, geçtiğimiz cuma günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşen Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba'nın gündeminde Kuzey Marmara Otoyolu olduğunu da iddia etti. Gemba, Akkuyu'daki nükleer santral anlaşmasının bir benzerini Sinop'ta kurulmak istenen nükleer santral projesinde ve 3. Köprü-Otoyol projesinde de imzalamaya niyetli olduklarını iletti.

Nükleer modeli nedir?
2008 krizinin gölgesinde yapılan Akkuyu Nükleer Santral ihalesi 4 kez tekrarlanmış ancak şirketlerin geçersiz başvuruları nedeniyle başarısız olmuştu. AKP ise son iptalin ardından Rusya ile 13 Mayıs 2010'da Mersin Akkuyu'da 4800 Megawatt kurulu gücünde bir nükleer santral kurulumuna ilişkin uluslararası andlaşma imzaladı.

Projenin uluslararası andlaşma yoluyla yapılmasına yönelik eleştirilere "Mevcut piyasa koşulları ve küresel finans sorunları nedeniyle ihale yoluyla nükleer santral yapılamaz" diyerek yanıt veren AKP, böylece projede hızlı ve engelsiz ilerlemiş oldu.