27 Aralık 2010 Pazartesi

Yaşamı Savunanlar Kadıköy'de Buluştu

Sermayenin talanına karşı yaşamı savunanlar Kadıköy mitinginde buluştu. Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen binlerce insan ‘haramilerin saltanatını yıkacağız’ dedi

Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu sözcüsü Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yöneticisi Kader Cihan:Miting katılımcıların bileşeni açısından çok iyi oldu. AKP’nin doğayı talanında Anadolu’da HES’lerin yarattığı yıkıma direnenlerle büyük kentlerde kentsel dönüşüme karşı direnenler, İstanbul’da üçüncü köprünün yaratacağı yıkıma direnenler bir araya geldi. Kentte yaşayanlarının ulaşım, barınma ve temiz çevre hakkı talebini ortaya koyduğu bu miting gelecek için umut vaat ediyor.
İstanbul’un farklı mahallelerinde örgütlü bulunan hemşehri dernekleri, mahalle platformları, kitle örgütleri, siyasi partiler, platformlar, öğrenciler, emek ve meslek örgütleri Kadıköy’de düzenlenen mitingde buluştu. AKP’nin rant projesi olarak gündeme gelen Üçüncü Köprü’ye karşı gerçekleşen miting sermayenin doğayı ve kentleri talanına karşı mücadele edenlerin buluştuğu bir mitinge dönüştü.

Yüzden fazla örgütün oluşturduğu Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun düzenlediği miting Beykoz, Sarıyer, Eyüp ve Beşiktaş’tan miting katılımcılarını Kadıköy’e götürmek için kaldırılan motorlarda atılan sloganlarla başladı. Miting katılımcıları İstanbul’un farklı mahallelerinden saat 12.00’de buluşmak üzere Kadıköy Tepe Naitillus’a ulaştı. Burada buluşan binlerce kişi HES’lere üçüncü köprüye, kentsel dönüşüme karşı sloganlarla kortejler halinde Kadıköy Meydanı’na yürüdü. Miting katılımcıları, genç, yaşlı, Rizeli, Munzurlu, işçi öğrenci, oldukça zengin ve coşkulu bir bileşenden oluştu.

Bu dava paranın yeşiline karşı ormanın yeşilini savunanlarındır
Kortejlerin tamamının miting alanına ulaşmasının ardından saat 14.00’de miting programı başladı. Kürsüde ilk sözü Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu adına Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yöneticisi Kader Cihan Yaptı. Cihan konuşmasında sermayenin saldırıları karşısında Kadıköy’de bir araya geldiklerini belirterek kendilerini birleştirenin doğası, insanı, tar,sel ve kültürel mirası, suyu ve toprağıyla İstanbul’u ve Anadolu’yu savunma davası olduğunu belirtti. Cihan konuşmasında sermayenin küresel krizden çıkış için araladığı, AKP hükümetinin ise3. Köprü, Tabiatı Talan yasasıyla ve kentsel yıkım yasalarıyla önünü açtığını belirtti.

Prof. Dr. Beyza Üstün: Biz de Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu olarak, Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun çağrısıyla bu mitinge gelen platformlardan birsiyiz. Üçüncü köprü ve karşı durduğumuz diğer tabiat biyolojik çeşitliliğin korunması yasaları sadece İstanbul’un su havzalarını ormanlarını değil tüm Anadolu’nun ormanlarını ve su havzalarını talan ediyor. Bunların hepsinin arkasında ticarileşme var. Şirketlere devri var. O yüzden biz de üçüncü köprü gibi projelere tabiat biyoçeşitlilik gibi talan yasalarına karşıyız.
Üçüncü köprünün İstanbul’un elde kalan son doğal yaşam kaynaklarını tehdit ettiğini, son ormanlık alanların, talanı, su havzalarının kirlenmesi ve ormanlık alanların yok edilmesi anlamına geldiğini belirten Cihan, kendilerinin insanca yaşanacak bir kent istediğini belirtti.

Cihan’ın ardından TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı bir konuşma yaparak doğanın talanına karşı verilen mücadeleye devam edeceklerini ve kentsel dönüşüm projelerine hayır diyeceklerini belirtti.

Yaşamımızı şirketlere devrediyorlar
Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına kürsüye çıkan Prof. Dr Beyza Üstün yaptığı konuşmada suyun ticarileştirilmesinin önünü açan uygulamalara dikkat çekti. Üçüncü köprü ile Kuzey Ormanları’nın yok edileceğini söyleyen Üstün, sermayenin talanının Ergene ve Trakya havzalarını bitirdiğini, Küçükçekmece Lagünü’nü kirlettiğini bu sebeple Melen’den su taşımaya başlandığını hatırlattı.

Üstün konuşmasını sermaye ve hükümeti uyaran şu sözlerle sonlandırdı:
“Sermaye yandaşı STK’larınızla başaramayacaksınız. Su kullanım hakkı anlaşmalarınızla beraber vadilerden çekilinceye kadar İstanbul-İzmir otoyolu gibi projeler ortadan kaldırılıncaya kadar, biyolojik çeşitliliği tehdit eden yasaları geri çekene kadar örgütlü mücadelemiz sürecek.”

Üstün’ün konuşmasının ardından İstanbullu kentsel dönüşüm mağdurlarını temsilen Tozkoparan Mahallesi Derneği’nden Ömer Kirişçi bir konuşma yaptı. Kirişçi konuşmasında Türkiye’nin farklı şehirlerinde kentsel dönüşüme karşı sürdürülen direnişleri hatırlattı. Kadir Topbaş’ın “Mahalle dernekleri ne işe yarıyor? Yapmasanız da olur” sözünü hatırlatarak “Mahalle derneği kurmayıp İsviçre Bankası sevenler derneği mi kuralım” dedi. Mahallelerini rantçılara teslim etmeyeceklerini söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından İlkay ve Bandista söyledikleri ezgilerle mitinge katılanları coşturdu.


Hilmi Yarayıcı: Türkiye’de bugünlerde insan haklarıyla ilgili bir sürü şey konuşuluyor. Ama ne yazık ki insanın insanca yaşamını ortadan kaldıracak şeyler yapılıyor. Bunlardan bir tanesi genel anlamda doğanın katledilmesi. Su hem kirletiliyor hem ticarileştiriliyor. İkincisi köprü doğanın, çevrenin kirletilmesine yol açan bir proje. Doğanın katledilmesi, yaşama insana dair her şeyin ticarileştirilmesine karşı çıktığım için bugün buradayım.
Mitingden notlar
-Üçüncü köprüye karşı yapılan miting HES’lere, termik santrallere, GDO’ya, kentsel dönüşüme karşı mücadele edenlerin katılımıyla yaşam hakkı savunucularının buluşmasına dönüştü.

-Mitinge sadece İstanbul’dan değil Bursa, İzmit, başta olmak üzere Marmara bölgesinin farklı yerlerinden de katılım oldu. Bursa Su Platformu şehir dışından gelen katılımcılar arasında en kalabalık olan kortejlerden birisine sahipti.

-LOÇ Vadisi sakinleri HES’çi şirket Orya (Ümran Boru) önünde 19 gündür sürdürdükleri direnişi miting alanına taşıdı.

-TMMOB’ye bağlı odaların pankartları arkasında yer alan öğrenci üyeler ‘Köprüye mimar, mühendis olmayacağız’ sloganlarıyla yürüdü.

-Eylemde barınma hakkı için mücadele eden Ayazmalılar, Gülsuyu, Gülensu halkı, Tozkoparanlılar kendi kortejleriyle katıldı.

-AKP yağmasından payını alarak satışa çıkarılan okullara sahip çıkan Okuluma Dokunma İnisiyatifi de miting alanındaydı.

-Topbaş’ın piyasacı belediyecilik anlayışına ve ulaşım zamlarına karşı bir süredir eylemler yapan Halkevciler ‘İstanbul’un yağmalanmasına hayır, haramilerin saltanatını yıkacağız’ pankartıyla yürüdü.

-Mitingin en rağbet gören sloganı ‘AKP halka hesap verecek’ oldu.

-HES karşıtı mücadelenin simgesi haline gelen sarı yazmalar, Hemşinli kadınların başörtüleri alanın dört bir yanına yayıldı.

Sendika.Org