27 Aralık 2010 Pazartesi

Üçüncü köprüye ‘Hayır’ diyenler Kadıköy’deydi

Üçüncü köprüye karşı Yaşam Platformu bileşenlerinin Kadıköy’de düzenlediği mitinge onlarca kurum katılırken, mitingde AKP iktidarının yaşam alanlarını yok eden uygulamaları protesto edildi.
İstabul Boğazı'na üçüncü köprü yapılmasına karşı olanlar bugün Kadıköy'de bir araya geldi.
Yetmişin üzerinde dernek, demokratik kitle örgütü ve siyasi partinin bir araya gelerek oluşturduğu Yaşam Platformu'nun Kadıköy’de düzenlediği miting renkli görüntülere sahne oldu. Davulların çalındığı, tulum sesinin her yanı sardığı mitingin Karadenizli katımcıları yöresel kıyafetleri ile dikkat çektiler. Platform bileşenleri dışında sanatçıların, akademisyenlerin de destek verdiği mitingin kürsüsünde “İstanbul’u ve Yaşamı Savunacağız, Haramilerin Saltanatını Yıkacağız” pankartı yer aldı.
Üçüncü köprü başta olmak üzere, doğayı talan yasalarına, HES’lere, kentsel dönüşüme, ve suyun ticarileştirilmesine karşı da düzenlenen miting, büyük bir buluşmaya dönüştü.

Ranta karşı mücadele ortaklaştırıyor

Miting öncesi soL’a açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan Erhan Karaçay, üçüncü köprüde dahil olmak üzere, kentsel dönüşümle ilgili rant planları, mevcut torba yasasındaki yaşam alanları ile ilgili düzenlemelerin birer saldırı olduğuna vurgu yaparak, “Ülkemiz çok hızlı bir dönüşüm içinde, buna müdahil olunmazsa yıkımın bedeli çok ağır olacaktır. Bu eylemde bulunmamızın amacı toplumun bu uygulamalardan mağdur olan kesimleri ile beraber sesimizi duyurmaktır” dedi.

Sanatçı Hilmi Yarayıcı ise, insan hakları adına bir çok masal anlatıldığını ancak insan sağlığına dönük hiçbir olumlu adımın atılmadığını ifade ederek, “Üçüncü köprü tamamıyla ticari amaçlarla yapılıyor. Doğa ile ilgili her şeyin yıpratılmasına ticarileştirilmesine karşı olduğum için burada olma ihtiyacı hissettim” diye konuştu.

Kader Cihan: AKP sorumludur

Kadıköy Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından Platform adına konuşan TMMOB Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kader Cihan söz konusu olanın insan emeğini, yaşam alanlarını, İstanbul’u ve Anadolu’yu koruma davası olduğunu belirtti. Cihan, “AKP iktidarını, rant çevrelerini ve onların borazanlarını buradan bir kez daha uyarıyoruz: Kentleri, doğayı ve yaşam alanlarını katledenler de; İstanbul’a karşı cinayetler planlayanlar da; insana ve yaşama karşı suç üstüne suç işleyenler de sizlersiniz!” dedi.
Üçüncü köprünün İstanbul’un elde kalan son doğal yaşam kaynaklarına karşı büyük bir tehdit olduğunun altını çizen Cihan, ormanların talan edileceğini, kentsel yıkımın hızlanacağını ve Kuzey Marmara’nın tarım arazilerinin tahrip edilerek köylülerin yoksullaştırılacağını söyledi.

İstanbul halkının ulaşım sorununun yeni köprüyle çözülemeyeceğini kaydeden Cihan, “AKP iktidarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul halkının ulaşım sorununu çözmek istiyorsa, petrol, otomotiv ve inşaat şirketlerinin değil, İstanbul halkının, işçilerin, sendikaların, emekten yana siyasi partilerin, çevre örgütlerinin sesine kulak vermelidir” diye konuştu. Cihan, AKP iktidarına seslenerek nükleer santrallerden, kentsel yıkım projelerinden ve üçüncü köprüden vazgeçilmesini istedi.

Cihan’dan sonra TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına Prof. Dr. Beyza Üstün ve Tozkoparanlılar Derneği adına Ömer Kiriş de birer konuşma yaptılar.
Miting esnasında, Loç Vadisi'nden kovulan kepçelerin tekrar çalışmaya başladığı duyurulunca alandan protesto sesleri yükseldi.

Onlarca dernek, kurum, sendika, parti oradaydı
Konuşmaların ardından İlkay Akkaya ve Bandista’nın şarkıları ile destek verdiği mitingin çok sayıda katılımcısı vardı. Mitingde, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, TMMOB, İstanbul Tabip Odası, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İklim Adaleti Koordinasyonu, Allianoi Girişim Grubu, Ekoloji Kolektifi, GDO’ya Hayır, TÜKODER, ESP, Çiftçi-Sen, İMECE, Yalova Çevre Platformu, Gerze Çevre Platformu, Derelerin Kardeşliği Platformu, Halkevleri, Öğrenci Kolektifi, Çarşı Grubu, PSAKD, Yeşiller, Greenpeace, Konut Hakkı Koordinasyonu, Beylerbeyililer Derneği, Kuzguncuklular Derneği, Sarıyer Mahalle Dernekleri Platformu, kentsel dönüşüme karşı oluşturulan mahalle örgütleri, İkitelli Ayazma-Tepeüstü Kentsel Dönüşüm Projesi Mağduru Aileler, Vapurları Vermiyoruz Platformu, İstanbul Barosu, Bursa Su Platformu, Loç Vadililer, Hemşin sosyal Sorumluluk Gelişim Derneği, Perşembe Akşamı Bisikletçileri–Yalova, DİSK Emekli-Sen, Genel-İş, EMEP, ÖDP, TKP, SDP, Kaldıraç, AKA-Der ve Sosyalist Umut yer aldı.

(soL – İstanbul)