4 Ekim 2013 Cuma

Ormana gittiler: Kuzey Ormanları Yürüyüşü’nde 1. gün


Kuzey Ormanları Savunması tarafından 6 Ekim Pazar günü Çekmeköy Doğa Park’ta yapılacak yürüyüş ve basın açıklaması öncesinde, Savunmanın iki üyesi Ali Yıldırım ve Alper Atmaca tarafından İstanbul’un son ormanları, su havzaları ve tarım alanlarının maruz kaldığı tehlikeye dikkat çekmek için başlatılan 100 km yürüyüş, bugün Tayakadın yakınlarındaki Odayeri mevkiinden başladı
Gezi direnişinin ardından forumlarda kurulan Kuzey Ormanları Savunması’dan Ali Yıldırım ve Alper Atmaca tarafından, 3-6 Ekim tarihleri arasında köprü ve yol yapımı çalışmalarında yüz binlerce ağacın kesilmesiyle ciddi yara alan kuzey ormanları için yapılacak 100 km yürüyüş, bugün saat 17.00 civarında, 3. Havalimanı için seçilen Tayakadın yakınlarındaki Odayeri mevkiinden başladı. Beşiktaş’tan Odayeri’ne Kuzey Ormanları Savunması tarafından uğurlanan iki yürüyüşçü, yürüyüşün bugünkü etabından sonra bu geceyi ormanda geçirip, yarın 3. Köprü kesim alanlarının olduğu Uskumruköy-Demirciköy civarına ulaşmaya çalışacaklar. Cumartesi günü 3. Köprü kesim güzergahı üzerinden Garipçe-Poyrazköy arasında Boğazı balıkçı teknesiyle geçecek olan yürüyüşçüler, yürüyüşlerini 6 Ekim Pazar günü Çekmeköy’de tamamlayarak, Kuzey Ormanları Savunması tarafından düzenlenecek olan kitlesel etkinliğe katılacaklar.
Tayakadın-Çekmeköy arasında 100 km kesim güzergahını Kuzey Ormanlarında yapılmak istenen mega rant projelerinin İstanbul’un son ormanları, su havzaları ve tarım alanlarında yaratacağı geri dönüşü olmayan tahribata dikkat çekmek için yürüyen Ali Yıldırım ve Alper Atmaca, Gezi direnişinin ardından forumlarda kurulan Kuzey Ormanları Savunması’nın iki kurucu üyesi. 29 yaşındaki Ali Yıldırım yazılımcı, 24 yaşındaki Alper Atmaca ise avukat.  Kuzey Ormanları Savunması, Haziran ayı başlarında 3. Köprü inşaatının doğaya verdiği zarara dikkat çekmek için köprü ayaklarının dikildiği Garipçe köyüne “Buralar eskiden hep dutluktu” sloganıyla düzenlenen kitlesel bir bisiklet eylemi ile başladı. Ali, ilk eylemden beri Kuzey Ormanları Savunması’nın en aktif üyelerinden biriyken, Alper, Savunma ile her Cuma günü akşam saatlerinde Abbasağa Küçük Forum Alanı’nda yapılan toplantılar sırasında tanıştı. Ali, İstanbul’un kuzeyindeki son ormanlık alanların katledilmesini engellemeye yönelik mücadelesini “küçük bir çocuk katledilirken nasıl sessiz kalamazsak bu ormanlar katledilirken de sessiz kalamayız” diye anlatırken, Alper, “Kuzeydeki ormanlar, İstanbul’un tam şehirli olamamış, benim gibi insanlar için kalmış son yerleri. Ormanın göreceği zarar bir yana, bunların rant için yapılması da çok can sıkıcı” diye açıklıyor.
Bugün 17.00’da “ormana giden” Kuzey Ormanları Savunması, haberleri sürekli paylaşmaya devam edip 6 Ekim Pazar günü Çekmeköy’deki kitlesel basın açıklaması öncesinde buluşacak. Ali, Alper ve Kuzey Ormanları Savunması, ormanına, suyuna, yaşam alanlarına ve kentine sahip çıkan tüm İstanbulluları 6 Ekim Pazar günü saat 14.00’de Çekmeköy Doğa Parkı Batı Çıkışında buluşmaya çağırıyor.