19 Mart 2012 Pazartesi

Taksim bizim İstanbul bizim

AKP’nin Taksim projesine karşı bugün binlerce İstanbullu Taksim meydanındaydı. Taksim Dayanışması adıyla biraraya gelen meslek odaları, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ortak deklarasyon açıklayarak rant projesi olarak değerlendirdikleri Taksim projesine itiraz etti.

Taksim projesine karşı Taksim Dayanışması olarak biraraya gelen binlerce kişi bugün (17 Mart) saat 13.30 Tünel Meydanı’ndan Taksim Meydanı’na yürüdü. ‘Emeğine kentine meydanına sahip çık’ çağrısıyla yürüyen kitle “Betonlaştırma, insansızlaştırma, kimliksizleştirme projesine karşı meydanımız, parkımız, kültür merkezimiz için yürüyoruz” dedi.

‘Taksimde demokrasiyi planlamaya geldik”, “Parkımıza elleme nefesimizi kesme”, “Ferman Tayyibin Taksim bizimdir”, “Emeğine, kentine, meydanına sahip çık” dövizleriyle yürüyen kitleye İstanbulular alkışlarıyla destek verdi.

Meydanda Taksim Dayanışması adına ortak deklarasyonu sanatçı girişiminden Orhan Aydın okudu. Taksim projesinin ilk olarak seçimlerden önce Başbakan tarafından açıklandığını söyleyen Aydın, projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını söyledi. Aydın, yapılan plan değişikliğinin ulaşım planlama projelendirme ve bilim tekniği gözetilmeden koruma ve hukuk kuraları ihlal edilerek ilan edildiğini dikkat çekti.

Aydın, Taksim projesine itirazlarını şöyle dile getirdi: “Taksim bir bütün olarak koruma altına alınmış kültür varlığımızdır.Taksim’in daha bütüncül bir yaklaşımla, sahip olduğu sosyal, tarihi, toplumsal, kültürel ve ekolojik değerler göz önünde bulundurmalıdır.” Aydın, projenin evrensel kurallara uygun bir biçimde düzenlenmesini istediklerini belirtti.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Taksim Meydanı’nın bir bütün olduğunu bir paraçasının yok edilmesinin meydanı oratadan kaldırmak anlamına geldiğini ifade etti. Muhçu, çılgınlık olarak nitelendirdiği Taksim projesinin geri çekilmesini istediklerini belirterek toplumun ve uzmanların sesine kulak vermeye çağırdı.
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “Şehirler meydanlarıyla anılır ve bir şehirde meydan yoksa özgürlük yok demektir. Taksim 76 ‘dan beri emekçilerini ayak izleriyle doludur. Taksim =1 Mayıs + DİSK + Kemal Türkler + eşitlik+özgürlük demektir’ dedi.

Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu adına konuşan Cem Tüzün, kentsel dönüşüm projeleriyle kolluk gücü kullanılarak ve ekonomik baskı yaratarak insanların yerlerinden edildiğini ifade etti. Derbent,Tarlabaşı, Sulukule,Gülsuyu,Tokludede’de kentsel dönüşüm sorununa dikkat çeken Tüzün, Taksim projesinin gerçekleşmesi durumunda yürünecek yol ve solunacak havanın kalmayacağına işaret etti.

Eylem Bandista’nın şarkılarıyla sona erdi.






Sendika.Org