5 Nisan 2011 Salı

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu: Avrasya Tüneli Projesi İstanbul'a Zararlıdır

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, "Avrasya Tüneli Projesini" İstanbul'a zarar vereceği gerekçesiyle Eminönü Halk Eğitim Merkezi önünde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti.

Açıklamada, "AKP boğazımızı sıkmaya devam ediyor. Avrasya Tüneli Projesi'nde fayda yoktur/zarar vardır" yazılı pankart açıldı, "Tünel değil toplu ulaşım", "Kuzey'de köprü güneyde tünel istemiyoruz", "Karayolu tüneli istemiyoruz" sloganları atıldı.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar yaptığı açıklamada, geçmişi 5 yıla dayanan Avrasya Projesi'nin halk ve kamuoyuyla paylaşımının ancak projenin temel atma töreni ve ardından başlatılan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) süreci ile gerçekleştiğini belirtti.

ÇSED ile başlatılan projenin, belirlenen kimi kurumlar ve halkın projeye ilişkin görüşlerinin alınması görüntüsü altında haklı ve meşru kılınmaya çalışıldığını ifade eden Atlar, Avrasya Tüneli Projesi'ni, AKP Hükümeti'nin İstanbul'a karşı bir rant cinayeti olarak değerlendirdi ve "Bu proje kente zararlıdır" dedi.

Atlar, projenin İstanbul halkının en çok ihtiyaç duyduğu toplu ulaşım yatırımlarına karşı geldiğinin ve yarar sağlamadığının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "AKP ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3. Köprü Projesi, New İstanbul, Avrasya Tüneli Projesi gibi doğayı, insanı ve İstanbul kentinin tarihsel-kamusal mirasını yok edecek 'çılgın' cinayet ve rant projelerinden biran önce vazgeçmelidir. Niyet İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek ise yapılacak olanlar bellidir. İki yaka arasında daha dengeli bir nüfus dağılımı ve çalışma yapısı yaratmalı ve yakalar arasındaki geçişlerde toplu taşımacılığın payı arttırılmalıdır. Toplu taşımacılık içinde deniz yolu ve özellikle raylı sistem taşımacılığının payları arttırılmalı, özel araç kullanımını caydıran önlemler alınmalıdır. Ülke çapında işsizliği, yoksulluğu ve tarımsal yıkımı ortadan kaldıracak politikalar uygulanmalı ve İstanbul'a yeni göç dalgalarının yaşanması önlenmelidir."

Atlar, bu tarz projeleri durdurmak için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: Eha