İstanbul’a 3’üncü köprünün yapılacağı seçim öncesinde açıklandı. Hatta güzergahı Başbakan’ın seçtiği söylendi. ‘Çılgın proje’nin açıklanmasıyla, ihalesi yapılmamış, kamuoyuna danışılmamış 3’üncü köprünün yeri, net bir şekilde ortaya çıktı.
Tabii spekülasyonlar da peşi sıra geldi.
Medya, köprüyle birlikte çehresi değişecek ‘sevimli Karadeniz köyü’ Garipçe’ye turlar düzenledi... Bir grup, “İstanbul trafiğinin rahatlaması için üç değil beş lazım” derken, bir diğer grup da 3’üncü köprünün İstanbul’a büyük zarar getireceğini savundu. Meslek odaları mahkemeye başvurdu.
Tartışmalar, her zaman olduğu gibi başka tartışmaların gölgesinde kaldı. Sanmayın ki 3’üncü köprü unutuldu! Hayır efendim, ihale tarihi bile belli... Üstelik mahkeme kararıyla köprü için ‘bilirkişi’ istenmesine rağmen, bilirkişi de atanmadı!
Üniversite raporu: Kıymayın!
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nin 3’üncü köprü raporunu inceledim. Yahu, bu raporu okuyanın bir gıdım vicdanı olsa, en azından kuralına uygun davranmaya çalışır. Çünkü 3’üncü köprü, tartışmasız bir şekilde İstanbul’a vurulan en ağır darbe olacak.
Neden?
1. ORMAN: İstanbul’un kuzeyinin ormanlarla kaplı olması, kent ve insanları için büyük bir şans. Çünkü bu ormanların özellikle karbon tutma ve havadaki tozları filtreleyerek ürettiği temiz hava, kuzeyden esen hakim rüzgârlarla kentin hava ve yaşam kalitesini artırıyor. Gelişmiş pek çok batı ülkesinin kent insanları ve ormancıları, ormanlarının kentlerine sağladığı temiz havayla gurur duyar.
2. SU: İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda kentin içme ve kullanma suyu gereksinimini karşılıyor. Toplam su depolama kapasiteleri 817.6 milyon m3 olan Avrupa ve Anadolu yakasındaki baraj ve derelerin havzaları bu ormanların içinde... Belgrad Ormanları yüzlerce yıldır İstanbul’un su ihtiyacını karşılıyor.
3. EKOSİSTEM: Belgrad Ormanı biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin; 402 bitki türü burada yaşıyor. Belgrad Ormanı’nda 42 tür gündüz kelebeği, 146 kuş türü, yaklaşık 22 memeli türü, çeşitli kurbağa ve sürüngenler yaşamını sürdürüyor. İstanbul ve çevresindeki orman alanları, dünyanın önemli kuş göçü alanlarından.
Kestiğinin yerine dikemeyeceksin
Dünyada biyoçeşitliliği tehdit eden etkenlerin başında, büyük yaşam ortamlarının yapılacak yollarla bölünmesi, bu nedenle de söz konusu ortamların kullanım şekillerinin değişmesi ve de yok olması geliyor.
Orman Fakültesi’nin raporuna göre, İstanbul ormanlarında yapılacak tahribatın kısa sürede giderilemeyeceği... Ve eski halini almasının çok güç olduğu üzerinde ısrarla durulmuş. Bunu özellikle yazıyorum, çünkü bazı cahiller “Kestiğimizin yerine dikeriz” diyerek insanları aptal yerine koyuyor.
Yok öyle bir dünya!
Kaldı ki hükümet, iklim değişikliğiyle mücadele için bazı sözler verdi. 3’üncü köprü ve Kuzey Marmara otoyolu, karbon salımlarını artırmak için doğrusu mükemmel bir seçim olacak!..
3’üncü köprünün şehre ve insan sağlığına getireceği zararlara daha gelemedim bile...
10 OCAK’TA ANKARA’DA
t 3’üncü Köprü Yerine Yaşam Platformu, insanca bir yaşam, yaşanabilir bir İstanbul için “Köprü değil orman, köprü değil su, köprü değil toplu ulaşım” diyor.
t Platform, ‘İstanbul cinayetine teşebbüs suçunun’ işlenmesine engel olmak için 10 Ocak 2012 Salı günü, herkesi Ankara’da Karayolları Genel Müdürlüğü önünde olmaya çağırıyor.